Tegels plaatsen op vloerverwarming: do’s & don’ts
Vloerverwarming blijft aan populariteit winnen. Een logisch gevolg van onze groeiende behoefte om comfort en esthetiek te verweven tot één harmonieus geheel. Want waarom ruimteverslindende radiatoren plaatsen als je de verwarming netjes onder de grond kunt plaatsen? Vloerverwarming is bovendien niet alleen plaatsbesparend, maar garandeert ook warme voeten in de winter. Alleen maar voordelen dus, al zijn er ook enkele aandachtspunten. Hier alvast belangrijk advies bij de plaatsing van tegels op vloerverwarming.
Twee soorten vloerververwaming
Voor we concrete tips meegeven, vestigen we de aandacht op het verschil tussen vloerverwarming op basis van warm water en elektrische vloerverwarming. Terwijl die eerste geschikt is voor de verwarming van de grote ruimtes in je woning, leent elektrische vloerverwarming zich vooral tot comfortwarmte in badkamers. Het is gemakkelijk te plaatsen en de perfecte aanvulling op een stijlvolle handdoekenradiator.
Bij beide types bestaat de kans dat de ondergrond door de temperatuurverschillen uitzet of krimpt. Zonder de nodige voorzorgsmaatregelen riskeer je drukspanningen in het tegeloppervlak of trekspanningen in de voegmortel. Een verwarmde vloerconstructie moet dan ook aan verschillende voorwaarden voldoen:
- thermische en akoestische isolatie
- opname en verdeling van de functionele belastingen
- afdichting in vochtige ruimten
Doorlopende voegen zijn een must
Door te werken met doorlopende voegen in beide richtingen voorkom je flink wat schade. Op die manier vermijd je namelijk dat mogelijke scheurvorming in de voegen tussen de tegels zich in de tegels zelf doorzet. Een eenvoudige ingreep die achteraf heel wat onaangename verrassingen voorkomt.
Voorzie de nodige uitzettingsvoegen
Eveneens onontbeerlijk om eventuele bewegingen in de vloer op te vangen, zijn uitzetvoegen. Die geven je vloer de nodige bewegingsvrijheid, waardoor je scheuren voorkomt. Vooral grote tegels brengen thermische spanningen met zich mee. Meestal worden de uitzetvoegen aangebracht ter hoogte van de deuren, zodat ze niet zichtbaar zijn.
Bij de installatie van een vloerverwarmingssysteem zal de ingenieur een plan met rand- en uitzettingsvoegen voorzien dat je nauwgezet moet volgen. In onze toonzalen vind je een ruim aanbod aan constructievoegen, veldbegrenzingsvoegen, rand en aansluitvoegen, en dat in verschillende materialen en kleuren. In functie van de latere mechanische of chemische belasting van de bekleding zijn er profielen verkrijgbaar in diverse materiaaluitvoeringen.
Keramiek of natuursteen
En wat met je tegelkeuze? Stevigheid is hier het devies, en dan kom je al gauw uit bij keramiek en natuursteen. Deze tegels lenen zich het best tot vloerverwarming en zijn ook nog eens een lust voor het oog. Bij andere bekledingsmaterialen dient rekening te worden gehouden met
bekledingsspecifieke voorschriften zoals de restvochtigheid en de uithardingstijd.
Tip: Er bestaan verschillende soorten opbouwhoogtes. In onze toonzalen bieden wij u een vloerverwarming aan die kan worden ingebouwd vanaf een constructiehoogte van 31 mm, te vermeerderen met de bekleding. Deze constructie garandeert een korte verwerkingstijd voor nieuwbouw en verbouwingstoepassingen. Meer weten? Contacteer ons voor meer informatie of breng een bezoekje aan onze toonzalen. We geven je uitgebreid stijladvies en technische info én brengen je in contact met een uitgebreid netwerk van professionele plaatsers!
Laat een reactie achter
Wilt u zich mengen in de discussie?Voel u niet bezwaard om bij te dragen!