Parket: een vloer met een geschiedenis
Parket staat garant voor een stijlvolle en tijdloze uitstraling. Ook in de zestiende eeuw was men hiervan al overtuigd. Tegenwoordig is het aanbod van parketvloeren zo groot geworden dat er voor elk budget een geschikte vloer voorhanden is. Een terugblik op het ontstaan van parket!
Parket: in de middeleeuwen enkel voor de gegoede burgers
Houten vloeren bestaan al sinds de middeleeuwen, zij het dan wel zonder houtbehandeling. Toen kon alleen de rijke burgerij zich deze vloeren veroorloven. De gewone burger moest het toen stellen met aangestampte aarde. De reputatie van parket blijft vandaag vrijwel ongewijzigd, want het wordt nog altijd bestempeld als een van de duurdere vloersoorten.
De evolutie in cijfers
Na de middeleeuwen – in 1684 in Versailles – deed de echte parketvloer zijn intrede. Vanaf dan werd parket op verschillende manieren bewerkt en werden er allerlei houtsoorten gebruikt. Vanaf de achttiende eeuw kwamen almaar meer patronen op de voorgrond. De vloeren werden dan gelegd door kleinere stukken hout te verlijmen op een betonnen ondergrond. Bovendien werden ze toen voor het eerst naar behoren afgewerkt. De parketvloeren werden geschuurd, vervolgens met zand behandeld en ten slotte geboend.
Tijdens de industriële revolutie was er een kentering te zien. Parket werd door de machinale productie immers goedkoper, waardoor ook gewone burgers het materiaal in hun woningen konden integreren. Toch blijft parket een van de duurdere vloerbekledingsmaterialen.
Alternatieven voor parket
Vroeger was parketvloer enkel weggelegd voor de rijken, maar vandaag ligt dat anders. De technologie staat niet stil. Vandaar dat er ook goedkopere alternatieven voor parket verkrijgbaar zijn. Denk maar aan laminaat, een materiaal dat kleurvast en vochtbestendig is. Daarnaast is keramisch parket een uitstekend alternatief. Zo combineert het alle voordelen van keramische tegels met de stijlvolle look van parket.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Intercarro. Onze specialisten helpen je graag verder.
Laat een reactie achter
Wilt u zich mengen in de discussie?Voel u niet bezwaard om bij te dragen!