Geef je muren een zuiderse toets met Marokkaanse tegels
Marokkaanse tegels staan bekend als een van de allermooiste tegelsoorten ter wereld. Ze zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren en geven je wanden echt karakter. De zuiderse dessins en de vele schakeringen leveren telkens weer een origineel resultaat op.
Zelliges: 100 % ambachtelijk
Wil je in je interieur de authentieke zuiderse sfeer van de Magreb oproepen, dan zijn Marokkaanse tegels of zelliges de juiste keuze. Oorspronkelijk werden die enkel gemaakt met aarde uit de Marokkaanse stad Fez.
Het productieproces van zelliges is honderd procent ambachtelijk. Eerst wordt de klei met de hand vormgeven en voorzien van een laagje email. Daarna worden de tegels gebakken in een traditionele houtoven.
Omdat de temperatuur in zo’n oven niet overal gelijk is, krijgen de zelliges hun typische genuanceerde kleur. Ten slotte wordt elk tegeltje nog in de gewenste vorm gekapt. Ook dat gebeurt met de hand. Kleine afwijkingen in maat, afgebroken hoekjes en schilferingen zijn kenmerkend voor de zelliges.
Marokkaanse tegels plaatsen
Zelliges plaatsen vereist meer aandacht dan klassieke wandtegels plaatsen. De kleurnuances zorgen er namelijk voor dat je wat moet puzzelen om tegels te vinden die perfect bij elkaar passen. Het is dan ook een goed idee om tegels uit verschillende dozen te mengen. Je kunt de zelliges tegen de muur kleven met witte, flexibele tegellijm. Ook de ondergrond is van belang: deze dient niet alleen schoon, droog en vetvrij te zijn maar ook zo vlak mogelijk. Je kan de ondergrond ook eventueel behandelen met een speciale voorstrijk om de hechting van de lijm te verhogen.
Hoewel Marokkaanse tegels vaak zonder voeg geplaatst worden, is dat geen aanrader. Een voeg vangt namelijk spanningen op en voorkomt dat de tegels barsten. Let wel op de voegkleur: kies geen contrasterende voeg bij de kleur van de tegels.
Minder geschikt voor vochtige ruimtes
Door het artisanale productieproces, is het geëmailleerde oppervlak van zelliges niet perfect en kunnen er haarscheurtjes en zogenaamde ‘craquelures’ voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de tegels niet zo goed bestand zijn tegen vocht. In vochtige ruimtes zoals douches of stoomcabines kies je dus beter voor een ander soort tegels. Sowieso is een behandeling met Lithofin Vlekstop W altijd wenselijk om het onderhoud te vergemakkelijken.
Om de Marokkaanse tegels te reinigen gebruik je best nooit chloor, bleekmiddel of zuurhoudende schoonmaakmiddelen maar een gewone milde allesreiniger. Vetvlekken? Die krijg je weg met een zuurvrije reiniger.
Laat een reactie achter
Wilt u zich mengen in de discussie?Voel u niet bezwaard om bij te dragen!