NATUURSTEEN TEGELS – 100% natuurlijk
Een vloer van natuursteen is een ware lust voor het oog. Natuursteen tegels zijn in veel variaties te verkrijgen en makkelijk te onderhouden. Indien je op zoek bent naar een vloer van hoge kwaliteit en met een natuurlijke look, lees dat onderstaand artikel even door want we leggen uit welke soorten natuursteen tegels er zoal zijn en wat voor specifieke eigenschappen ze hebben.
WAT IS NATUURSTEEN?
Natuursteen is gesteente dat gevormd is uit ofwel gestold magma (stollingsgesteente) of uit aardlagen die in de loop der eeuwen onder hoge druk zijn versteend (kalkgesteente). Het is dus volledig door de natuur gevormd. Er zijn enkel handen aan te pas gekomen om het gesteente te winnen en het verder te bewerken. Natuursteen wordt overal ter wereld gewonnen. In België zijn het voornamelijk de witte en donkere kalksteensoorten die gebruikt worden zoals: Gobertagne, Arduin (Belgisch hardsteen), leisteen en zwart marmer.
SOORTEN NATUURSTENEN VLOEREN
De geologische structuur van de aardbodem verschilt overal in de wereld waardoor er zoveel variaties natuursteen bestaan. De meeste bekende soorten natuursteen zijn: kalksteen, leisteen, graniet, marmer, kwartsiet, gneis en travertin. De kleuren van deze stenen lopen uiteen van licht wit tot diepzwart en kunnen zowel bont, effen als geaderd zijn. Het oppervlak van natuursteen kan op diverse manieren bewerkt worden waardoor een hoogglanzend of juist een mat of ruw oppervlak ontstaat. Bekende methoden van bewerking zijn: zoeten (matglans), vlammen (vlampatroon), schuren (ruw oppervlak) en polijsten (hoogglans). In alle 6 onze toonzalen kan je aan onze stijladviseurs en interieurarchitecten vrijblijvend advies vragen voor oplossingen op maat met respect voor jouw budget.
1. GRANIETEN VLOER
Graniet is een stollingsgesteente. Het bestaat uit gestold magma en is zeer hard. Het is bestand tegen zuren (voordeel t.o.v. marmer), is kras en slijtvast en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Intercarro biedt een groot aantal grijstinten maar ook in het zwart, blauw- en roodtinten. Het is één van de duurste soorten maar ook één van de meest slijtvaste en makkelijk te onderhouden vloeren.
2. (BELGISCH) HARDSTEEN
Hardsteen is een kalksteen en is gevormd uit sedimentlagen die over miljoenen jaren onder hoge druk samengeperst zijn. Hardsteen heeft een grijze blauwachtige uitstraling en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere tekening die voortkomt uit fossiele resten in het gesteente. Hardsteen wordt zowel in Europa als in Azië gewonnen. Bekende soorten hardsteen zijn: Belgische hardsteen, Indiase hardsteen, Chineze hardsteen en Vietnamese hardsteen. Het is een ongekende, populaire soort en wordt naast gebruik in vloeren ook gebruikt voor terrassen, aanrechtbladen, vensterbanken, sierelementen, kerken, monumenten en andere gebouwen.
3. LEISTEEN TEGELS
Leisteen bestaat uit verschillende laagjes klei-sediment, kwarts en andere mineralen. Het wordt vaak in de bergen gewonnen. Het wordt vaak gebruikt als dakbedekking, gevelbekleding, meubilair en als vloerbedekking. Een leistenen vloer heeft een mooie, specifieke glans en is leverbaar in diverse kleurtinten zoals: groen, okergeel, grijs, bruin en zwart. Nadeel van deze natuursteen tegels is dat de bovenste laag naar verloop van tijd kan afslijten. Leisteen bestaat immers uit lagen en soms kan er een dun laagje afsplinteren. Dit is bij normaal gebruik meestal geen probleem en deze vorm van lichte slijtage is nu eenmaal inherent aan het materiaal. Het geeft deze vloer ook zijn natuurlijke charme. Leisteen is een van de goedkopere soorten natuursteen.
4. NATUURSTEEN TEGELS IN MARMER
Marmer is gekristalliseerde kalksteen. Het is een vrij harde steensoort en heeft een luxueuze uitstraling. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt voor vloeren, trappen, wanden, wastafels en gevels. Een marmervloer kan op verschillende manieren gepolijst worden. Je kan kiezen voor een hoogglans effect of een matglans. Het is ook mogelijk om het marmer te borstelen of branden, waardoor de vloer een verweerd effect krijgt of een vlammend patroon. Marmer is zowel in wittinten als in geel- en roodtinten verkrijgbaar. Een natuursteen vloer van marmer is makkelijk te reinigen maar je moet oppassen met zuren, chemicaliën en agressieve schoonmaakmiddelen.
VERSCHILLENDE BENAMINGEN VOOR NATUURSTEEN
Er zijn ontzettend veel benamingen voor de verschillende soorten natuursteen. Het proces van verwarring begint vaak al bij de steengroeve waar de diverse steenlagen onderling verschillen van structuur, kleur en kwaliteit. Om onderscheid te kunnen maken tussen de soorten steen, hanteert de groeve allerlei zelfverzonnen merknamen. Vervolgens geven tussenhandelaren weer andere handelsnamen aan het gesteente waardoor de verwarring alleen maar toeneemt. Tegenwoordig probeert men een einde te maken aan de wildgroei van handelsnamen door deze zoveel mogelijk vast te leggen in registers. Vraag advies aan Intercarro om u wegwijs te maken in dit doolhof.
NADELEN NATUURSTEEN TEGELS
Natuursteen tegels bestaan voor honderd procent uit natuurlijk gevormde materialen. Aangezien bodemstructuren nooit overal exact hetzelfde zijn, zelfs niet op één locatie, is de samenstelling van het gesteente altijd uniek. Tegels van natuursteen zijn dus niet (altijd) uniform wat betreft samenstelling.
KIES JE NU BEST VOOR KERAMISCHE OF NATUURSTEEN TEGELS?
Intercarro biedt tevens een grote collectie zeer goede keramische tegels aan die bijna niet meer te onderscheiden zijn van natuursteen (ga naar onze pagina “KERAMISCHE TEGELS“). Ze zijn meestal goedkoper alhoewel je ook duurdere soorten hebt. Keramische tegels zijn wel iets slijtvaster en gaan dus langer mee, maar dat geldt in feite ook voor natuursteen. Vind je een natuurlijke look het belangrijkste, kies je best voor natuursteen. Vind je uniformiteit van de tegels belangrijker? Ga dan voor keramische tegels. Kan je niet kiezen welke vloer of betegeling het best past bij jouw interieur dan raden wij je aan je te laten inspireren door onze stijlexperten en/of interieurarchitecten in onze 6 toonzalen.
ONDERHOUD NATUURSTENEN VLOER
Een natuurstenen vloer kan beschermd worden met een speciale beschermende laag. Dit is vooral aan te raden bij lichte vloeren en tegels die een ruw oppervlak hebben. Er zijn beschermingsmiddelen die éénmalig (coatings, impregneermiddelen) of periodiek (wax, zeepmiddelen) aangebracht worden. Een aantal algemene onderhoudstips:
- Regelmatig de vloer schoonvegen met een zachte bezem.
- Gebruik een parketborstel bij het stofzuigen.
- Verwijder vlekken zo snel mogelijk met een neutraal (PH 7) niet-agressief schoonmaakmiddel (geen zure of alkalische middelen) en water. Vooral bij marmeren en andere kalkstenen vloeren is dit noodzakelijk. Zuren kunnen natuursteen aantasten.
- Bij Intercarro kan je altijd de juiste onderhoudsproducten aanschaffen. Agressieve middelen leiden vaak tot doffe plekken.
- Te veel zeep laat na veelvuldig gebruik een vettig laagje achter.